האתר המיושן הזה כבר לא יתעדכן. תודה ולהתראות. ראו גם מצעדים שלא עלו לאתר כאן.

שלמה ארצי

מתוך פזמונט
(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 8: שורה 8:
 
** [[תרקוד]], {{1984}}
 
** [[תרקוד]], {{1984}}
 
** [[שניים]], {{1996}}
 
** [[שניים]], {{1996}}
|שיא למצעד=5 ([[1996]])
+
|שיא למצעד=5: {{1996}}
 
|תארים=* '''[[זמר השנה]]:'''
 
|תארים=* '''[[זמר השנה]]:'''
 
** {{1970}}
 
** {{1970}}
שורה 21: שורה 21:
 
** {{2002}}
 
** {{2002}}
 
}}
 
}}
'''שלמה ארצי''' (נולד ב-26 בנובמבר 1949), זמר, פזמונאי, מלחין, מעבד וחבר [[להקת חיל הים]].
+
'''שלמה ארצי''', זמר, פזמונאי, מלחין, מעבד וחבר [[להקת חיל הים]].
  
ארצי הוא הזמר המצליח ביותר בתולדות המצעדים השנתיים. בסך הכול הכניס 53 שירים כזמר למצעדים, יותר מכל אחד אחר. עשר פעמים זכה בתואר "[[זמר השנה]]", יותר מכל זמר, [[זמרת השנה|זמרת]] או [[להקת השנה|להקה]] אחרים. שלושה שירים שלו זכו בתואר "[[שיר השנה]]", והוא [[שירי השנה - מבצעים|אחד המבצעים הבודדים]] שהגיעו להישג זה. ארצי הוא גם המלחין עם מספר השירים הגבוה ביותר במצעדים השנתיים, 54 בסך הכול (בתיקו עם [[זאב נחמה]]).
+
ארצי הוא הזמר המצליח ביותר בתולדות המצעדים השנתיים. בסך הכול דורגו במצעדים 53 שירים ששר, יותר מכל אחד אחר. עשר פעמים זכה בתואר "[[זמר השנה]]", יותר מכל זמר, [[זמרת השנה|זמרת]] או [[להקת השנה|להקה]] אחרים. שלושה שירים שלו זכו בתואר "[[שיר השנה]]", והוא [[שירי השנה - מבצעים|אחד המבצעים הבודדים]] שהגיעו להישג זה. ארצי הוא גם המלחין עם מספר השירים הגבוה ביותר במצעדים השנתיים, 54 בסך הכול (בתיקו עם [[זאב נחמה]]).
  
 
==במצעדים השנתיים==
 
==במצעדים השנתיים==
ארצי התחיל את דרכו ב[[להקת חיל הים]], וב-1968 היה שותף לתכניתה "[[וביום השלישי]]". בתכנית זו ארצי טרם בלט, אך בתכנית שאחריה, "[[רפסודה בכחול]]" שהועלתה ב-1969, היה אחד הזמרים הבולטים. מתכנית זו הצליח במצעדים השיר "[[אנשי הדממה]]".
+
ארצי התחיל את דרכו ב[[להקת חיל הים]], ובשנת 1968 היה שותף לתכניתה "[[וביום השלישי]]". בתכנית זו ארצי טרם בלט, אך בתכנית שאחריה, "[[רפסודה בכחול]]" משנת 1969, היה אחד הזמרים הבולטים. מתכנית זו הצליח במצעדים השיר "[[אנשי הדממה]]".
  
ב-1970, עוד בטרם השתחרר משירותו בלהקה, הופיע ארצי ב[[פסטיבל הזמר והפזמון]] עם השיר "[[פתאום עכשיו פתאום היום]]". השיר זכה להצלחה גדולה, הגיע למקום הראשון בפסטיבל, ונבחר כ"[[שיר השנה]]" לשנת {{תש"ל}}. השיר נכלל בעיבוד שונה ב[[שלמה ארצי (אלבום)|אלבום הבכורה של ארצי]] שיצא בהמשך השנה, שמתוכו הצליח במצעדים גם השיר "[[תפילת ערבית]]". היה זה השיר היחיד באלבום שארצי הלחין בעצמו. באותה שנה זכה ארצי בתואר "[[זמר השנה]]", והיה גם [[המבצע הבכיר]] של המצעד.
+
בשנת 1970, עוד בטרם השתחרר משירותו בלהקה, הופיע ארצי ב[[פסטיבל הזמר והפזמון]] עם השיר "[[פתאום עכשיו פתאום היום]]". השיר זכה להצלחה גדולה, הגיע למקום הראשון בפסטיבל, ונבחר כ"[[שיר השנה]]" לשנת {{תש"ל}}. השיר נכלל בעיבוד שונה ב[[שלמה ארצי (אלבום)|אלבום הבכורה של ארצי]] שיצא בהמשך השנה, שמתוכו הצליח במצעדים גם השיר "[[תפילת ערבית]]". היה זה השיר היחיד באלבום שארצי הלחין בעצמו. באותה שנה זכה ארצי בתואר "[[זמר השנה]]", והיה גם "[[המבצע הבכיר]]" של המצעד.
  
בסוף 1971 יצא אלבומו השני של ארצי, "[[על אנשים]]", שבו כתב והלחין את רוב השירים בעצמו. מהאלבום הצליח במצעדים השיר "[[אל תשאל ילד]]", שהגיע למקום החמישי במצעד השנתי {{תשל"ב}}. למצעד זה הגיעו שלושה שירים נוספים של ארצי, כולם מאלבומו "[[פתאום אחר ימים רבים]]" שיצא ב-1972. היו אלה "[[השיר על ארץ סיני]]" מתוך פסטיבל הזמר והפזמון של אותה שנה, "[[דרך שתי נקודות]]" מתוך ערב שירי משוררים של גלי צה"ל ו"[[אימא קטנה]]". באותה שנה זכה ארצי פעם נוספת בתואר "זמר השנה", והיה שוב המבצע הבכיר של המצעד. ארבעת שיריו של ארצי במצעד זה מהווים 16% מכלל השירים במצעד- הישג השיא לאמן מבצע אי פעם.
+
בסוף שנת 1971 יצא אלבומו השני של ארצי, "[[על אנשים]]", שבו כתב והלחין את רוב השירים בעצמו. מהאלבום הצליח במצעדים השיר "[[אל תשאל ילד]]", שדורג במקום החמישי במצעד השנתי {{תשל"ב}}. למצעד זה הגיעו שלושה שירים נוספים של ארצי, כולם מאלבומו "[[פתאום אחר ימים רבים]]", שיצא בשנת 1972. היו אלה "[[השיר על ארץ סיני]]" מתוך פסטיבל הזמר והפזמון של אותה שנה, "[[דרך שתי נקודות]]" מתוך ערב שירי משוררים של גלי צה"ל ו"[[אימא קטנה]]". באותה שנה זכה ארצי פעם נוספת בתואר "זמר השנה", והיה שוב "המבצע הבכיר" של המצעד. ארבעת שיריו של ארצי במצעד זה מהווים 16% מכלל השירים במצעד, הישג השיא לאמן מבצע אי פעם.
  
ב-1973 השתתף ארצי בפסטיבל הזמר והפזמון עם השיר "[[שיר בבוקר בבוקר]]", שאתו הגיע למקום השני בתחרות. השיר הגיע למקום השלישי במצעד השנתי {{תשל"ג}} ונכלל באלבומו של ארצי "[[אומרים ישנה ארץ (אלבום)|אומרים ישנה ארץ]]", שיצא באותה שנה. האלבום התבסס בעיקרו של הקלטותיו של ארצי מפסטיבלי זמר שונים. שני שירים נוספים שנכללו באלבום הגיעו למצעדי הפזמונים השנתיים, "[[אומרים ישנה ארץ (שלמה ארצי)|אומרים ישנה ארץ]]" ו"[[בשל תפוח]]". בשנת תשל"ג זכה ארצי בפעם השלישית בתואר "זמר השנה".
+
בשנת 1973 השתתף ארצי בפסטיבל הזמר והפזמון עם השיר "[[שיר בבוקר בבוקר]]", שאתו הגיע למקום השני בתחרות. השיר הגיע למקום השלישי במצעד השנתי {{תשל"ג}}, ונכלל באלבומו של ארצי "[[אומרים ישנה ארץ (אלבום)|אומרים ישנה ארץ]]", שיצא באותה שנה. האלבום התבסס בעיקרו של הקלטותיו של ארצי מפסטיבלי זמר שונים. שני שירים נוספים שנכללו באלבום הגיעו למצעדי הפזמונים השנתיים: "[[אומרים ישנה ארץ (שלמה ארצי)|אומרים ישנה ארץ]]" ו"[[בשל תפוח]]". בשנת תשל"ג זכה ארצי בפעם השלישית בתואר "זמר השנה".
  
ב-1974 זכה ארצי פעם נוספת בפסטיבל הזמר והפזמון, הפעם עם השיר "[[הבלדה על ברוך ג'מילי]]". באותה שנה הגיע למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
+
בשנת 1974 זכה ארצי פעם נוספת בפסטיבל הזמר והפזמון, הפעם עם השיר "[[הבלדה על ברוך ג'מילי]]". באותה שנה הגיע למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
  
ב-1975 נבחר ארצי לייצג את ישראל ב[[אירוויזיון]]. בתחרות שנערכה בשטוקהולם שר ארצי את השיר "[[את ואני]]" שהלחין למילים של [[אהוד מנור]], והגיע למקום ה-11. השיר הגיע למקום הרביעי במצעד השנתי {{תשל"ה}}, ואף על פי שהיה זה שירו היחיד של ארצי באותו מצעד, הוא נבחר בשנה זו פעם נוספת כ"זמר השנה". השיר נכלל באלבומו של ארצי "[[את ואני (אלבום)|את ואני]]", שלא הותיר להיטים אחרים, ובדיעבד סימן את התחלת התקופה הרעה בקריירה שלו.
+
בשנת 1975 נבחר ארצי לייצג את ישראל ב[[אירוויזיון]]. בתחרות שנערכה בשטוקהולם שר ארצי את השיר "[[את ואני]]", שהלחין למילים של [[אהוד מנור]], והגיע למקום ה־11. השיר דורג במקום הרביעי במצעד השנתי {{תשל"ה}}, ואף על פי שהיה זה שירו היחיד של ארצי באותו מצעד, הוא נבחר בשנה זו פעם נוספת כ"זמר השנה". השיר נכלל באלבומו של ארצי "[[את ואני (אלבום)|את ואני]]", שלא הותיר להיטים אחרים, ובדיעבד סימן את התחלת התקופה הרעה בקריירה שלו.
  
בין השנים 1975 ל-1978 הוציא ארצי מספר אלבומים שלא שחזרו את הצלחתתו מתחילת העשור. פרט ל"את ואני", רק שיר אחד מאלבומיו בתקופה זו הגיע למצעדים השנתיים. היה זה "[[אהבה 1525]]", מתוך האלבום "[[יש לי אישה ילדה ולמברטה]]". שאר שיריו במצעדים בתקופה זו לא נכללו באלבומיו: "[[שלג לבנון]]" מ"[[חגיגת הזמר העברי]]", "[[מה את רוצה שאומר לך היום]]" מהתרומתרון ו"[[עצרו את החגיגה]]".
+
בין השנים 1975 ל־1978 הוציא ארצי מספר אלבומים שלא שחזרו את הצלחתתו מתחילת העשור. פרט ל"את ואני", רק שיר אחד מאלבומיו בתקופה זו הגיע למצעדים השנתיים. היה זה "[[אהבה 1525]]", מתוך האלבום "[[יש לי אישה ילדה ולמברטה]]". שאר שיריו במצעדים בתקופה זו לא נכללו באלבומיו: "[[שלג לבנון]]" מ"[[חגיגת הזמר העברי]]", "[[מה את רוצה שאומר לך היום]]" מהתרומתרון ו"[[עצרו את החגיגה]]", שיצא כסינגל בלבד.
  
ב-1978 זכה ארצי להצלחה מחודשת, עם האלבום "[[גבר הולך לאיבוד]]". מתוכו הצליח במצעדים השיר "[[את אינך יודעת]]". בשנת {{תשל"ח}} הגיע ארצי למקום השלישי בקטגוריית "זמר השנה". למצעד השנתי של אותה שנה הגיעו לראשונה שני שירים שארצי כתב לאמן אחר. היו אלה "[[שכח אותי אמרת]]" ו"[[שיר פרדה]]" שכתב ל[[אריק סיני]]. השיר "שיר פרדה" הגיע למקום התשיעי במצעד השנתי. ארבעת שיריו של ארצי באותו מצעד הקנו לו את מעמד [[המלחין הבכיר]] של המצעד.
+
בשנת 1978 זכה ארצי להצלחה מחודשת, עם האלבום "[[גבר הולך לאיבוד]]". מתוכו הצליח במצעדים השיר "[[את אינך יודעת]]". בשנת {{תשל"ח}} הגיע ארצי למקום השלישי בקטגוריית "זמר השנה". למצעד השנתי של אותה שנה הגיעו לראשונה שני שירים שארצי כתב לאמן אחר. היו אלה השירים "[[שכח אותי אמרת]]" ו"[[שיר פרדה]]" שכתב ל[[אריק סיני]]. השיר "שיר פרדה" דורג במקום התשיעי במצעד השנתי. ארבעת שיריו של ארצי באותו מצעד הקנו לו את מעמד "[[המלחין הבכיר]]" של המצעד.
  
הצלחתו של ארצי נמשכה באלבומו הבא, "[[דרכים]]", שיצא בסוף 1979. שלושה שירים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי {{תש"ם}}, שהמצליח בהם, "[[אני שומע שוב]]", הגיע למקום הרביעי. פרט לו הצליחו גם השירים "[[צוותא]]" ו"[[שינויי מזג האוויר]]". באותה שנה הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
+
הצלחתו של ארצי נמשכה באלבומו הבא, "[[דרכים]]", שיצא בסוף שנת 1979. שלושה שירים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי {{תש"ם}}, שהמצליח ביותר מהם, "[[אני שומע שוב]]", דורג במקום הרביעי. פרט לו הצליחו גם השירים "[[צוותא]]" ו"[[שינויי מזג האוויר]]". באותה שנה הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
  
בשנת [[תשמ"א]] זכה ארצי בתואר "זמר השנה" לראשונה לאחר שש שנים, וזאת בעקבות אלבומו "[[חצות]]". להיט האלבום היה "[[לא עוזב את העיר]]", שהגיע למקום השלישי במצעד השנתי. היה זה השיר הראשון במצעדים שארצי השתתף בעיבודו. פרט לו הצליחו גם השירים "[[יום אחד]]" ו"[[מהן המילים]]".
+
בשנת {{תשמ"א}} זכה ארצי בתואר "זמר השנה" לראשונה לאחר שש שנים, וזאת בעקבות אלבומו "[[חצות]]". להיט האלבום היה "[[לא עוזב את העיר]]", שדורג במקום השלישי במצעד השנתי. היה זה השיר הראשון במצעדים שארצי השתתף בעיבודו. פרט לו הצליחו מהאלבום גם השירים "[[יום אחד]]" ו"[[מהן המילים]]".
  
ב-1983 שב ארצי בפעם הראשונה לסגנון "שירי ארץ ישראל הישנה" באלבומו "[[מקום]]", שמתוכו הצליח השיר "[[הרדופים]]".
+
בשנ 1983 שב ארצי בפעם הראשונה לסגנון "שירי ארץ ישראל הישנה" באלבומו "[[מקום]]", שמתוכו הצליח השיר "[[הרדופים]]".
  
ב-1984 יצא אלבומו של ארצי "[[תרקוד (אלבום)|תרקוד]]", שמתוכו הגיעו שני שירים לשלושת המקומות הראשונים במצעד השנתי {{תשמ"ד}}: "[[רוב הזמן את אשתי]]" למקום השלישי ו"[[תרקוד]]", שזכה בתואר "שיר השנה". ארצי עצמו זכה בתואר "זמר השנה".
+
בשנת 1984 יצא אלבומו של ארצי "[[תרקוד (אלבום)|תרקוד]]", שמתוכו הגיעו שני שירים לשלושת המקומות הראשונים במצעד השנתי {{תשמ"ד}}: "[[רוב הזמן את אשתי]]", שדורג במקום השלישי במצעד, ו"[[תרקוד]]", שזכה בתואר "שיר השנה". ארצי עצמו זכה בתואר "זמר השנה".
  
ב-1986 יצא אלבומו של ארצי "[[לילה לא שקט (אלבום)|לילה לא שקט]]", שארבעה שירים מתוכו הגיעו למצעדים השנתיים. שלושה מהם היו לשנת {{תשמ"ו}}, ובהם השיר "[[נרקוד נשכח]]" שהגיע למקום השני במצעד. גם השירים "[[הרדיו הישן]]" ו"[[שדות של אירוסים]]" מהאלבום זכו להצלחה. ארצי זכה באותה שנה בתואר "זמר השנה", והיה גם [[המחבר הבכיר]] של המצעד. שיר נוסף מ"לילה לא שקט", השיר "[[לילה לא שקט]]", הגיע למצעד השנתי {{תשמ"ז}}.
+
בשנת 1986 יצא אלבומו של ארצי "[[לילה לא שקט (אלבום)|לילה לא שקט]]", שארבעה שירים מתוכו הגיעו למצעדים השנתיים. שלושה מהם דורגו במצעד של שנת {{תשמ"ו}}, ובהם השיר "[[נרקוד נשכח]]" שהגיע למקום השני במצעד. גם השירים "[[הרדיו הישן]]" ו"[[שדות של אירוסים]]" מהאלבום זכו להצלחה. ארצי זכה באותה שנה בתואר "זמר השנה", והיה גם "[[המחבר הבכיר]]" של המצעד. שיר נוסף מהאלבום, "[[לילה לא שקט]]", הגיע למצעד השנתי {{תשמ"ז}}.
  
ב-1988 יצא אלבומו של ארצי "[[חום יולי אוגוסט]]". שלושה משיריו הגיעו למצעד השנתי {{תשמ"ח}}, שהמצליח בהם, "[[תחת שמי ים התיכון]]", הגיע למקום השמיני. השניים האחרים היו "[[נבראתי לך]]" ו"[[ארץ חדשה]]". בשנה זו הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
+
בשנת 1988 יצא אלבומו של ארצי "[[חום יולי אוגוסט]]". שלושה משיריו הגיעו למצעד השנתי {{תשמ"ח}}, ובהם "[[תחת שמי ים התיכון]]", שדורג במקום השמיני במצעד. פרט לו הצליחו מהאלבום השירים "[[נבראתי לך]]" ו"[[ארץ חדשה]]". בשנה זו הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
  
ב-1990 הוציא ארצי את האלבום "[[כרטיס ללונה פארק]]". האלבום לא זכה להצלחה כמו קודמיו, ושני שירים מתוכו הגיעו למקומות לא גבוהים במצעד השנתי {{תש"ן}}: "[[רוקר חיי]]" ו"[[נכנסת לחיי]]". בשנה זו הגיע ארצי למקום השלישי בקטגוריית "זמר השנה".
+
בשנת 1990 הוציא ארצי את האלבום "[[כרטיס ללונה פארק]]". האלבום לא זכה להצלחה כמו קודמיו, ושני שירים מתוכו הגיעו למקומות לא גבוהים במצעד השנתי {{תש"ן}}: "[[רוקר חיי]]" ו"[[נכנסת לחיי]]". בשנה זו הגיע ארצי למקום השלישי בקטגוריית "זמר השנה".
  
ב-1992 הוציא ארצי את אחד מאלבומיו המצליחים ביותר, "[[ירח (אלבום)|ירח]]". שלושה שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי {{תשנ"ב}}, ובהם הדואט "[[אני בא]]" עם [[עמיר לב]] שהגיע למקום השלישי. פרט לו הצליחו גם "[[ירח]]" ו"[[ואלס בחמש ושלושים]]". באותה שנה הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
+
בשנת 1992 הוציא ארצי את אחד מאלבומיו המצליחים ביותר, "[[ירח (אלבום)|ירח]]". שלושה שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי {{תשנ"ב}}, ובהם הדואט "[[אני בא]]" עם [[עמיר לב]], שדורג במקום השלישי במצעד. פרט לו הצליחו גם השירים "[[ירח]]" ו"[[ואלס בחמש ושלושים]]". באותה שנה הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
  
ב-1994 הקליטה [[ריקי גל]] את השיר "[[ראש השנה שלך]]" שהלחין ארצי. באותה שנה הקליטה ריטה את שירו "[[האם אתה מאושר]]".
+
בשנת 1994 הקליטה [[ריקי גל]] את השיר "[[ראש השנה שלך]]" שהלחין ארצי. באותה שנה הקליטה ריטה את שירו "[[האם אתה מאושר]]".
  
לשיאו במצעדים השנתיים הגיע ארצי ב-1996, עם אלבומו "[[שניים (אלבום)|שניים]]". ארבעה שירים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי {{תשנ"ו}}, שלושה מתוכם לעשרת הגדולים. הדואט "[[שניים]]" עם [[ריטה]] נבחר כ"שיר השנה", והשירים "[[מנגב לך ת'דמעות]]" ו"[[האהבה הישנה]]" הגיעו למקומות הרביעי והשביעי בהתאמה. גם השיר "[[היא לא יודעת מה עובר עליי]]" מהאלבום זכה להצלחה. שיר נוסף של ארצי באותו מצעד היה "[[מעביר דף]]", שכתב והלחין ל[[נורית גלרון]]. ארצי נבחר באותה שנה בפעם הראשונה אחרי עשר שנים כ"זמר השנה", והוביל את טבלאות הסטטיסטיקה בכל קטגוריה אפשרית: הוא היה המבצע הבכיר, המחבר הבכיר, [[המלחין הבכיר]] ו[[האמן הבכיר]] של המצעד.
+
לשיאו במצעדים השנתיים הגיע ארצי בשנת 1996, עם אלבומו "[[שניים (אלבום)|שניים]]". ארבעה שירים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי {{תשנ"ו}}, שלושה מתוכם לעשרת המקומות הראשונים. הדואט "[[שניים]]" עם [[ריטה]] נבחר כ"שיר השנה", והשירים "[[מנגב לך ת'דמעות]]" ו"[[האהבה הישנה]]" הגיעו למקומות הרביעי והשביעי במצעד בהתאמה. גם השיר "[[היא לא יודעת מה עובר עליי]]" מהאלבום זכה להצלחה. שיר נוסף של ארצי באותו מצעד היה "[[מעביר דף]]", שכתב והלחין ל[[נורית גלרון]]. ארצי נבחר באותה שנה בפעם הראשונה אחרי עשר שנים כ"זמר השנה", והוביל את טבלאות הסטטיסטיקה בכל קטגוריה אפשרית: הוא היה "המבצע הבכיר", "המחבר הבכיר", "[[המלחין הבכיר]]" ו"[[האמן הבכיר]]" של המצעד.
  
ב-1998 הקליט ארצי במסגרת הפרויקט "[[עבודה עברית]]" את גרסתו לשיר "[[לעתים]]" של להקת רעש. באלבומו של בנו [[בן ארצי]] "[[חיים משל עצמי (אלבום)|חיים משל עצמי]]", שיצא באותה שנה, התארח בשיר "[[שבע עשרה]]", שהגיע למקום הרביעי במצעד השנתי {{תשנ"ח}}. שיר נוסף שלו שזכה להצלחה באותה שנה היה "[[בין ערביים]]", שכתב והלחין ל[[פבלו רוזנברג]].
+
בשנת 1998 הקליט ארצי במסגרת הפרויקט "[[עבודה עברית]]" את גרסתו לשיר "[[לעתים]]" של להקת רעש. באלבומו של בנו [[בן ארצי]] "[[חיים משל עצמי (אלבום)|חיים משל עצמי]]", שיצא באותה שנה, התארח בשיר "[[שבע עשרה]]", שדורג במקום הרביעי במצעד השנתי {{תשנ"ח}}. שיר נוסף שלו שזכה להצלחה באותה שנה היה "[[בין ערביים]]", שכתב והלחין ל[[פבלו רוזנברג]].
  
בסוף 1998 הקליט ארצי גרסה מחודשת לשירו "[[אנחנו לא צריכים]]", במקור מאלבומו הראשון. השיר הגיע למקום השמיני במצעד השנתי {{תשנ"ט}}, והצלחתו עודדה את ארצי להוציא אלבום של גרסאות כיסוי. התוצאה הייתה אחד מאלבומיו המצליחים ביותר, "[[אהבתיהם]]", שנמכר במעל ל-250,000 עותקים. שלושה שירים נוספים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי {{תש"ס}}, שבו נבחר ארצי פעם נוספת כ"זמר השנה". השיר המצליח ביותר באלבום היה "[[נוף ילדות]]", שהגיע למקום השביעי במצעד. גם הדואטים "[[שיר פרדה]]" עם בן ארצי ו"[[לא יודע מה עובר לך בראש]]" עם [[יעל דקלבאום]] זכו להצלחה.
+
בסוף שנת 1998 הקליט ארצי גרסה מחודשת לשירו "[[אנחנו לא צריכים]]", במקור מאלבומו הראשון. השיר בגרה זו דורג במקום השמיני במצעד השנתי {{תשנ"ט}}, והצלחתו עודדה את ארצי להוציא אלבום של גרסאות כיסוי. התוצאה הייתה אחד מאלבומיו המצליחים ביותר, "[[אהבתיהם]]", שנמכר במעל ל־250,000 עותקים. שלושה שירים נוספים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי {{תש"ס}}, שבו נבחר ארצי פעם נוספת כ"זמר השנה". השיר המצליח ביותר מהאלבום היה "[[נוף ילדות]]", שדורג במקום השביעי במצעד. גם הדואטים "[[שיר פרדה]]" עם בן ארצי ו"[[לא יודע מה עובר לך בראש]]" עם [[יעל דקלבאום]] זכו להצלחה.
  
בשנת 2002 יצא אלבומו של ארצי "[[צימאון]]". שלושה שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי {{תשס"ב}}, שהמצליח בהם היה "[[על פי תנועת הרכבות]]", שהגיע למקום השישי. פרט לו הצליחו גם השירים "[[בשקט בשקט]]" ו"[[להציל אותך]]". בשנה זו זכה ארצי, בפעם העשירית והאחרונה, בתואר "זמר השנה".
+
בשנת 2002 יצא אלבומו של ארצי "[[צימאון]]". שלושה שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי {{תשס"ב}}, ובהם "[[על פי תנועת הרכבות]]", שדורג במקום השישי במצעד. פרט לו הצליחו גם השירים "[[בשקט בשקט]]" ו"[[להציל אותך]]". בשנה זו זכה ארצי, בפעם העשירית והאחרונה, בתואר "זמר השנה".
  
 
בקיץ 2005 יצא ארצי לסיבוב הופעות משותף עם [[שלום חנוך]]. לכבוד ההופעות כתבו ארצי וחנוך במשותף את השיר "[[אני רואה אותך]]".
 
בקיץ 2005 יצא ארצי לסיבוב הופעות משותף עם [[שלום חנוך]]. לכבוד ההופעות כתבו ארצי וחנוך במשותף את השיר "[[אני רואה אותך]]".
  
ב-2007 הוציא ארצי את אלבומו "[[שפויים]]", ששני שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי {{תשס"ז}}: "[[נצמדנו]]" והדואט עם [[מוקי]] "[[החיים]]". בשנה זו הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
+
בשנת 2007 הוציא ארצי את אלבומו "[[שפויים]]", ששני שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי {{תשס"ז}}: "[[נצמדנו]]" והדואט עם [[מוקי]] "[[החיים]]". בשנה זו הגיע למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".
  
 
==שירים==
 
==שירים==

גרסה מתאריך 10:06, 2 ביוני 2012

במצעדים השנתיים (קול ישראל)
שלמה ארצי

שלמה ארצי, זמר, פזמונאי, מלחין, מעבד וחבר להקת חיל הים.

ארצי הוא הזמר המצליח ביותר בתולדות המצעדים השנתיים. בסך הכול דורגו במצעדים 53 שירים ששר, יותר מכל אחד אחר. עשר פעמים זכה בתואר "זמר השנה", יותר מכל זמר, זמרת או להקה אחרים. שלושה שירים שלו זכו בתואר "שיר השנה", והוא אחד המבצעים הבודדים שהגיעו להישג זה. ארצי הוא גם המלחין עם מספר השירים הגבוה ביותר במצעדים השנתיים, 54 בסך הכול (בתיקו עם זאב נחמה).

תוכן העניינים

במצעדים השנתיים

ארצי התחיל את דרכו בלהקת חיל הים, ובשנת 1968 היה שותף לתכניתה "וביום השלישי". בתכנית זו ארצי טרם בלט, אך בתכנית שאחריה, "רפסודה בכחול" משנת 1969, היה אחד הזמרים הבולטים. מתכנית זו הצליח במצעדים השיר "אנשי הדממה".

בשנת 1970, עוד בטרם השתחרר משירותו בלהקה, הופיע ארצי בפסטיבל הזמר והפזמון עם השיר "פתאום עכשיו פתאום היום". השיר זכה להצלחה גדולה, הגיע למקום הראשון בפסטיבל, ונבחר כ"שיר השנה" לשנת תש"ל (1970). השיר נכלל בעיבוד שונה באלבום הבכורה של ארצי שיצא בהמשך השנה, שמתוכו הצליח במצעדים גם השיר "תפילת ערבית". היה זה השיר היחיד באלבום שארצי הלחין בעצמו. באותה שנה זכה ארצי בתואר "זמר השנה", והיה גם "המבצע הבכיר" של המצעד.

בסוף שנת 1971 יצא אלבומו השני של ארצי, "על אנשים", שבו כתב והלחין את רוב השירים בעצמו. מהאלבום הצליח במצעדים השיר "אל תשאל ילד", שדורג במקום החמישי במצעד השנתי תשל"ב (1972). למצעד זה הגיעו שלושה שירים נוספים של ארצי, כולם מאלבומו "פתאום אחר ימים רבים", שיצא בשנת 1972. היו אלה "השיר על ארץ סיני" מתוך פסטיבל הזמר והפזמון של אותה שנה, "דרך שתי נקודות" מתוך ערב שירי משוררים של גלי צה"ל ו"אימא קטנה". באותה שנה זכה ארצי פעם נוספת בתואר "זמר השנה", והיה שוב "המבצע הבכיר" של המצעד. ארבעת שיריו של ארצי במצעד זה מהווים 16% מכלל השירים במצעד, הישג השיא לאמן מבצע אי פעם.

בשנת 1973 השתתף ארצי בפסטיבל הזמר והפזמון עם השיר "שיר בבוקר בבוקר", שאתו הגיע למקום השני בתחרות. השיר הגיע למקום השלישי במצעד השנתי תשל"ג (1973), ונכלל באלבומו של ארצי "אומרים ישנה ארץ", שיצא באותה שנה. האלבום התבסס בעיקרו של הקלטותיו של ארצי מפסטיבלי זמר שונים. שני שירים נוספים שנכללו באלבום הגיעו למצעדי הפזמונים השנתיים: "אומרים ישנה ארץ" ו"בשל תפוח". בשנת תשל"ג זכה ארצי בפעם השלישית בתואר "זמר השנה".

בשנת 1974 זכה ארצי פעם נוספת בפסטיבל הזמר והפזמון, הפעם עם השיר "הבלדה על ברוך ג'מילי". באותה שנה הגיע למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".

בשנת 1975 נבחר ארצי לייצג את ישראל באירוויזיון. בתחרות שנערכה בשטוקהולם שר ארצי את השיר "את ואני", שהלחין למילים של אהוד מנור, והגיע למקום ה־11. השיר דורג במקום הרביעי במצעד השנתי תשל"ה (1975), ואף על פי שהיה זה שירו היחיד של ארצי באותו מצעד, הוא נבחר בשנה זו פעם נוספת כ"זמר השנה". השיר נכלל באלבומו של ארצי "את ואני", שלא הותיר להיטים אחרים, ובדיעבד סימן את התחלת התקופה הרעה בקריירה שלו.

בין השנים 1975 ל־1978 הוציא ארצי מספר אלבומים שלא שחזרו את הצלחתתו מתחילת העשור. פרט ל"את ואני", רק שיר אחד מאלבומיו בתקופה זו הגיע למצעדים השנתיים. היה זה "אהבה 1525", מתוך האלבום "יש לי אישה ילדה ולמברטה". שאר שיריו במצעדים בתקופה זו לא נכללו באלבומיו: "שלג לבנון" מ"חגיגת הזמר העברי", "מה את רוצה שאומר לך היום" מהתרומתרון ו"עצרו את החגיגה", שיצא כסינגל בלבד.

בשנת 1978 זכה ארצי להצלחה מחודשת, עם האלבום "גבר הולך לאיבוד". מתוכו הצליח במצעדים השיר "את אינך יודעת". בשנת תשל"ח (1978) הגיע ארצי למקום השלישי בקטגוריית "זמר השנה". למצעד השנתי של אותה שנה הגיעו לראשונה שני שירים שארצי כתב לאמן אחר. היו אלה השירים "שכח אותי אמרת" ו"שיר פרדה" שכתב לאריק סיני. השיר "שיר פרדה" דורג במקום התשיעי במצעד השנתי. ארבעת שיריו של ארצי באותו מצעד הקנו לו את מעמד "המלחין הבכיר" של המצעד.

הצלחתו של ארצי נמשכה באלבומו הבא, "דרכים", שיצא בסוף שנת 1979. שלושה שירים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי תש"ם (1980), שהמצליח ביותר מהם, "אני שומע שוב", דורג במקום הרביעי. פרט לו הצליחו גם השירים "צוותא" ו"שינויי מזג האוויר". באותה שנה הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".

בשנת תשמ"א (1981) זכה ארצי בתואר "זמר השנה" לראשונה לאחר שש שנים, וזאת בעקבות אלבומו "חצות". להיט האלבום היה "לא עוזב את העיר", שדורג במקום השלישי במצעד השנתי. היה זה השיר הראשון במצעדים שארצי השתתף בעיבודו. פרט לו הצליחו מהאלבום גם השירים "יום אחד" ו"מהן המילים".

בשנ 1983 שב ארצי בפעם הראשונה לסגנון "שירי ארץ ישראל הישנה" באלבומו "מקום", שמתוכו הצליח השיר "הרדופים".

בשנת 1984 יצא אלבומו של ארצי "תרקוד", שמתוכו הגיעו שני שירים לשלושת המקומות הראשונים במצעד השנתי תשמ"ד (1984): "רוב הזמן את אשתי", שדורג במקום השלישי במצעד, ו"תרקוד", שזכה בתואר "שיר השנה". ארצי עצמו זכה בתואר "זמר השנה".

בשנת 1986 יצא אלבומו של ארצי "לילה לא שקט", שארבעה שירים מתוכו הגיעו למצעדים השנתיים. שלושה מהם דורגו במצעד של שנת תשמ"ו (1986), ובהם השיר "נרקוד נשכח" שהגיע למקום השני במצעד. גם השירים "הרדיו הישן" ו"שדות של אירוסים" מהאלבום זכו להצלחה. ארצי זכה באותה שנה בתואר "זמר השנה", והיה גם "המחבר הבכיר" של המצעד. שיר נוסף מהאלבום, "לילה לא שקט", הגיע למצעד השנתי תשמ"ז (1987).

בשנת 1988 יצא אלבומו של ארצי "חום יולי אוגוסט". שלושה משיריו הגיעו למצעד השנתי תשמ"ח (1988), ובהם "תחת שמי ים התיכון", שדורג במקום השמיני במצעד. פרט לו הצליחו מהאלבום השירים "נבראתי לך" ו"ארץ חדשה". בשנה זו הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".

בשנת 1990 הוציא ארצי את האלבום "כרטיס ללונה פארק". האלבום לא זכה להצלחה כמו קודמיו, ושני שירים מתוכו הגיעו למקומות לא גבוהים במצעד השנתי תש"ן (1990): "רוקר חיי" ו"נכנסת לחיי". בשנה זו הגיע ארצי למקום השלישי בקטגוריית "זמר השנה".

בשנת 1992 הוציא ארצי את אחד מאלבומיו המצליחים ביותר, "ירח". שלושה שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי תשנ"ב (1992), ובהם הדואט "אני בא" עם עמיר לב, שדורג במקום השלישי במצעד. פרט לו הצליחו גם השירים "ירח" ו"ואלס בחמש ושלושים". באותה שנה הגיע ארצי למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".

בשנת 1994 הקליטה ריקי גל את השיר "ראש השנה שלך" שהלחין ארצי. באותה שנה הקליטה ריטה את שירו "האם אתה מאושר".

לשיאו במצעדים השנתיים הגיע ארצי בשנת 1996, עם אלבומו "שניים". ארבעה שירים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי תשנ"ו (1996), שלושה מתוכם לעשרת המקומות הראשונים. הדואט "שניים" עם ריטה נבחר כ"שיר השנה", והשירים "מנגב לך ת'דמעות" ו"האהבה הישנה" הגיעו למקומות הרביעי והשביעי במצעד בהתאמה. גם השיר "היא לא יודעת מה עובר עליי" מהאלבום זכה להצלחה. שיר נוסף של ארצי באותו מצעד היה "מעביר דף", שכתב והלחין לנורית גלרון. ארצי נבחר באותה שנה בפעם הראשונה אחרי עשר שנים כ"זמר השנה", והוביל את טבלאות הסטטיסטיקה בכל קטגוריה אפשרית: הוא היה "המבצע הבכיר", "המחבר הבכיר", "המלחין הבכיר" ו"האמן הבכיר" של המצעד.

בשנת 1998 הקליט ארצי במסגרת הפרויקט "עבודה עברית" את גרסתו לשיר "לעתים" של להקת רעש. באלבומו של בנו בן ארצי "חיים משל עצמי", שיצא באותה שנה, התארח בשיר "שבע עשרה", שדורג במקום הרביעי במצעד השנתי תשנ"ח (1998). שיר נוסף שלו שזכה להצלחה באותה שנה היה "בין ערביים", שכתב והלחין לפבלו רוזנברג.

בסוף שנת 1998 הקליט ארצי גרסה מחודשת לשירו "אנחנו לא צריכים", במקור מאלבומו הראשון. השיר בגרה זו דורג במקום השמיני במצעד השנתי תשנ"ט (1999), והצלחתו עודדה את ארצי להוציא אלבום של גרסאות כיסוי. התוצאה הייתה אחד מאלבומיו המצליחים ביותר, "אהבתיהם", שנמכר במעל ל־250,000 עותקים. שלושה שירים נוספים מהאלבום הגיעו למצעד השנתי תש"ס (2000), שבו נבחר ארצי פעם נוספת כ"זמר השנה". השיר המצליח ביותר מהאלבום היה "נוף ילדות", שדורג במקום השביעי במצעד. גם הדואטים "שיר פרדה" עם בן ארצי ו"לא יודע מה עובר לך בראש" עם יעל דקלבאום זכו להצלחה.

בשנת 2002 יצא אלבומו של ארצי "צימאון". שלושה שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי תשס"ב (2002), ובהם "על פי תנועת הרכבות", שדורג במקום השישי במצעד. פרט לו הצליחו גם השירים "בשקט בשקט" ו"להציל אותך". בשנה זו זכה ארצי, בפעם העשירית והאחרונה, בתואר "זמר השנה".

בקיץ 2005 יצא ארצי לסיבוב הופעות משותף עם שלום חנוך. לכבוד ההופעות כתבו ארצי וחנוך במשותף את השיר "אני רואה אותך".

בשנת 2007 הוציא ארצי את אלבומו "שפויים", ששני שירים מתוכו הגיעו למצעד השנתי תשס"ז (2007): "נצמדנו" והדואט עם מוקי "החיים". בשנה זו הגיע למקום השני בקטגוריית "זמר השנה".

שירים

שנה מקום שיר ביצוע קרדיט
תשכ"ט (1969) 19 רק בישראל להקת חיל הים חבר להקה
תשכ"ט (1969) 4 מה אברך להקת חיל הים חבר להקה
תש"ל (1970) 20 אנשי הדממה להקת חיל הים חבר להקה
תש"ל (1970) 13 תפילת ערבית שלמה ארצי זמר, מלחין
תש"ל (1970) 1 פתאום עכשיו פתאום היום שלמה ארצי זמר
תשל"ב (1972) 23 אימא קטנה שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ב (1972) 22 דרך שתי נקודות שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ב (1972) 14 השיר על ארץ סיני שלמה ארצי זמר
תשל"ב (1972) 5 אל תשאל ילד שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשל"ג (1973) 23 אומרים ישנה ארץ שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ג (1973) 3 שיר בבוקר בבוקר שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ד (1974) 18 בשל תפוח שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ד (1974) 16 הבלדה על ברוך ג'מילי שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשל"ה (1975) 4 את ואני שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ו (1976) 21 שלג לבנון שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ז (1977) 29 אהבה 1525 שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשל"ז (1977) 16 מה את רוצה שאומר לך היום שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ח (1978) 23 עצרו את החגיגה שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשל"ח (1978) 20 שכח אותי אמרת אריק סיני פזמונאי, מלחין
תשל"ח (1978) 14 את אינך יודעת שלמה ארצי זמר, מלחין
תשל"ח (1978) 9 שיר פרדה אריק סיני פזמונאי, מלחין
תש"ם (1980) 18 שינויי מזג האוויר שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תש"ם (1980) 11 צוותא שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תש"ם (1980) 4 אני שומע שוב שלמה ארצי זמר, מלחין
תשמ"א (1981) 19 יום אחד שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"א (1981) 3 לא עוזב את העיר שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין, מעבד
תשמ"ב (1982) 29 מהן המילים שלמה ארצי זמר, מלחין
תשמ"ג (1983) 16 הרדופים שלמה ארצי זמר, מלחין, מעבד
תשמ"ד (1984) 3 רוב הזמן את אשתי שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"ד (1984) 1 תרקוד שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"ו (1986) 34 שדות של אירוסים שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"ו (1986) 18 הרדיו הישן שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"ו (1986) 2 נרקוד נשכח שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"ז (1987) 15 לילה לא שקט שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"ח (1988) 30 ארץ חדשה שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"ח (1988) 18 נבראתי לך שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשמ"ח (1988) 7 תחת שמי ים התיכון שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תש"ן (1990) 38 נכנסת לחיי שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תש"ן (1990) 17 רוקר חיי שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשנ"ב (1992) 32 ואלס בחמש ושלושים שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשנ"ב (1992) 20 ירח שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשנ"ב (1992) 3 אני בא שלמה ארצי ועמיר לב זמר, פזמונאי, מלחין
תשנ"ד (1994) 35 ראש השנה שלך ריקי גל מלחין
תשנ"ה (1995) 16 האם אתה מאושר ריטה מלחין
תשנ"ו (1996) 18 מעביר דף נורית גלרון פזמונאי, מלחין
תשנ"ו (1996) 11 היא לא יודעת מה עובר עליי שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשנ"ו (1996) 7 האהבה הישנה שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשנ"ו (1996) 4 מנגב לך ת'דמעות שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשנ"ו (1996) 1 שניים שלמה ארצי וריטה זמר, פזמונאי, מלחין
תשנ"ח (1998) 32 לעתים שלמה ארצי זמר, מעבד
תשנ"ח (1998) 29 בין ערביים פבלו רוזנברג פזמונאי, מלחין
תשנ"ח (1998) 4 שבע עשרה בן ארצי ושלמה ארצי זמר
תשנ"ט (1999) 8 אנחנו לא צריכים שלמה ארצי זמר
תש"ס (2000) 22 לא יודע מה עובר לך בראש שלמה ארצי ויעל דקלבאום זמר, פזמונאי, מלחין
תש"ס (2000) 16 שיר פרדה שלמה ארצי ובן ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תש"ס (2000) 7 נוף ילדות שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין, מעבד
תשס"ב (2002) 15 להציל אותך שלמה ארצי וטל שגב זמר, פזמונאי, מלחין
תשס"ב (2002) 11 בשקט בשקט שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשס"ב (2002) 6 על פי תנועת הרכבות שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין
תשס"ה (2005) 27 אני רואה אותך שלמה ארצי ושלום חנוך זמר, פזמונאי, מלחין
תשס"ז (2007) 29 החיים שלמה ארצי ומוקי זמר, פזמונאי, מלחין
תשס"ז (2007) 18 נצמדנו שלמה ארצי זמר, פזמונאי, מלחין, מעבד

אלבומים

תארים וסגנויות

ראו גם

קישורים חיצוניים

כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
שכנים טובים ברשת
תיבת כלים